DNS’in kullanım amacı son derece basittir, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift taraflı dönüşümü sağlar. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için domain isimlendirme sistemi kullanılır.
Ana amacı, ağ üzerinden gelen alan adı veya IP numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amaç için çok yaygın olarak “Berkeley Internet Name Domain (BIND)” yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerede, hangi IP hangi bilgisayara ait olduğu belirlenir ve istediğiniz yere erişirsiniz.
*Çalışma Mantığı:
DNS sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.
Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, yani DNS sunucu da eğer kendi veri tabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veri tabanına kayıtların manuel girilmesi gerekir.
-Basit bir şekilde örneklendirecek olursak:
Birden fazla telefon numaraları olduğu için, ve biz de bu telefon numaralarının hepsini aklımızda tutamadığımız için rehberimize kaydetme gereksiniminde bulunuyoruz ve numarayı kayıt, numara hangi kişiye ait ise onun ismini veriyoruz. Böylece rehberinize girdiğimizde, arama kısmına kişinin ismini yazdığımız zaman karşımıza o kişi ve bilgileri geliyor. Bu olayda telefon numaraları IP numaraları, kişinin ismini domain, kaydetme işlemine de DNS adını verebiliriz. DNS sayesinde web sitelerine IP numarası ile değil de o web sitesinin ismini aratarak girebiliyoruz. Eğer DNS olmasaydı, dünya genelinde milyonlarca olan web sitelerine, IP numaraları ile aratarak girebilecektik.